Achterhoekse Krentenwegge NIEUW

augustus 8, 2020 | By

7.50

Mix voor echte Achterhoekse Krentenwegge in een mooie cadeauverpakking.

Categorie:

Beschrijving

Het Oosten van het land staat bekend om z’n lekkere krentenbrood, hier ook wel krentenwegge of pillewegge  genaamd.
Dit brood werd vroeger traditioneel gegeven bij geboortes en kon wel 1 tot 1,5 meter lang zijn!
Het werd op een plank of ladder gelegd en gedragen door een paar sterke mannen.
Zo groot wordt deze natuurlijk niet, maar wel net zo lekker!

Toevoegen: melk, eventueel boter en ei.

Ingrediënten: tarwebloem, volkoren tarwemeel, rozijnen, krenten, gist, suiker, zout, kaneel.

Handleiding:
Schud de mix in een kom en roer alles goed door elkaar.
Voeg 300 ml lauwe melk toe, roer goed en als de melk is opgenomen kan je gaan kneden.
Strooi wat bloem op het aanrecht tegen het plakken en kneed stevig tot je een mooi, elastisch deeg hebt. Dit kan uiteraard ook met een keukenmachine of een mixer met deeghaken.
Dek de kom af met plasticfolie, leg er een theedoek overheen  en zet deze op een warme plaats. Dit kan bv op de verwarming, in de zon of boven een bak heet water.
Als het deeg 2x zo groot  is geworden haal je het uit de kom, strooi weer even wat bloem op het aanrecht en kneed even snel door.
Verwarm de oven voor op 200° en bekleed een bakplaat met bakpapier of bekleed  een kleine broodvorm.
Leg het deeg als een bolletje op de bakplaat, dek even af met een theedoek .
Als de oven op temperatuur is haal je de theedoek eraf en zet de bakplaat erin.
LET OP: VERLAAG NU DE TEMPERATUUR TOT 170°
Bak 20 minuten, dek af met wat aluminiumfolie en bak weer 20 minuten.
Als het brood hol klinkt als je er op klopt is het gaar.
Hou alles goed in de gaten, elke oven is anders, pas zo nodig de tijden aan.
Af laten koelen op een rooster.
Eet smakelijk.

Voor een nog smeuïger  brood, voeg 50 gr zachte boter en 1 eidooier toe samen met de melk.
Het deeg is dan wat lastiger te kneden, maar het resultaat mag er zijn!