Wereldbrood Zweden

mei 8, 2016 | By

4.98

Onze beroemde broodmixen voor sodabrood, zonder gist maar met baking soda; deze hoef je niet te kneden en te laten rijzen, alleen roeren en bakken. Klaar binnen 45 minuten!

 

Categorie:

Beschrijving

Wereldbrood Zweden.

Een lekker, stoer, Zweeds brood, geurend naar ui en daslook.

Toevoegen: karnemelk of melk met citroensap. Ook lactosevrije melk of soja melk is mogelijk. Wel altijd citroensap toevoegen.

Ingrediënten: volkorentarwemeel, tarwebloem, baksoda, ui, champignon, daslook, zout, koriander, peper, gember, foelie, kardemom, lavaswortel, karwijzaad, bieslook, kervel.

Handleiding:
Verwarm de oven op 190°.
Doe het meel en het kruidenmengsel in een ruime kom., houdt ong 25 gram apart om de bakplaat en het brood mee te bestrooien.
Meng het droge mengsel goed door elkaar en voeg 475 ml karnemelk toe.
Roer alles met een houten lepel tot er een samenhangende bal vochtig deeg ontstaat. Dit duurt ong 2 minuten.
Bewerk het deeg zo kort mogelijk, dan rijst het brood het beste.
Eventueel nog wat karnemelk toevoegen als het nog te droog is, eetlepel voor eetlepel.
Bekleed een bakblik met bakpapier, bestrooi met wat bloem en doe ook wat op je handen.
Leg de deegbal op de bakplaat, iets afplatten, en bestrooi met wat bloem.
Snij het deeg kruiselings diep in, dit zorgt ervoor dat het brood goed gaar wordt.
Bestrooi het brood met wat bloem.
Bak het brood in 35 minuten gaar.
Je kan dit controleren door op de onderkant van het brood te kloppen, als het hol klinkt is het goed.

De karnemelk kan vervangen worden door b.v. melk, havermelk, sojamelk, ongezoet en het sap van een halve citroen.
Ook verdunde yoghurt werkt goed.
Als het totaal maar 475 ml is.